Vakdidactiek
De student toont aan dat zij kennis heeft van de inhoud van geschiedenisonderwijs en onderzoekt op welke wijzen de leerlingen zich deze inhoud eigen kunnen maken. Zij doet dit op basis van literatuur.
Inhoud Historisch denken Het nut van Geschiedenis
Historisch denken Historisch denken is het schikken van informatie over het verleden. Het doel hiervan is dat historische verschijnselen beschreven, vergeleken en/of verklaart worden. Historisch denken wordt gezien als een kernactiviteit voor het geschiedenisonderwijs. Voor leerlingen wordt het niet gezien als een doel, maar ze maken er wel gebruik van. Zo maakt de periodisering, die tot stand is gekomen door historisch denken, het leren van geschiedenis een stuk makkelijker.
Historisch denken wordt ook wel historisch redeneren genoemd. Er zijn vier wijzen waarop een historicus te werk gaat bij dit proces: verzamelen, ordenen, verklaren en het vormen van een beeld.
Het nut van historisch denken
Geschiedenis gaat mythevorming tegen. Het is namelijk een wetenschap en die wil aannames zo veel mogelijk omzetten in correcte en concrete gegevens. Daarnaast is geschiedenis belangrijk, omdat er een basis gelegd wordt voor het heden. “verzinsels over andere tijden zorgen voor desoriëntatie in het heden” – Historisch denken, A. wilschut
Geschiedenis kent veel soorten functies die niet altijd erkend worden door iedereen. Het is dan ook niet voor niets dat het vak een poos onder vuur heeft gelegen. Veel mensen beschouwde het als niet nuttig en wilde het afschaffen. Niks is echter minder waar…
Geschiedenis helpt hedendaagse gebeurtenissen te relativeren en het leidt tot waardevolle inzichten. Dingen die tegenwoordig gebeuren hebben een verband met wat er vroeger gebeurt is. We leren op die manier van de geschiedenis door terug te blikken op hoe het wel of niet moet.
Een andere belangrijke functie van geschiedenis is die van begrijpen. Een voorbeeld hiervan is de tijd van Grieken en Romeinen. Dit tijdvak legt de basis van de democratie. Het is erg belangrijk om te weten hoe dit tot stand kwam en hoe het systeem werkt, wat eraan vooraf is gegaan, voordat het is zoals het nu is. Het leert ons onze eigen samenleving te begrijpen en er een mening over te vormen, omdat geschiedenis vanuit meerdere perspectieven bekeken kan worden.
Dat is weer een andere functie van geschiedenis: het zet aan tot praten en discussiëren. Historici doen dit al jarenlang, maar ook binnen het onderwijs is het erg belangrijk. Eén van de vakken waar de grootste vraagstukken leiden tot discussiepunten is geschiedenis. Het ontwikkelen van deze communicatieve vaardigheid kan dan ook toegekend worden aan de geschiedenis, mits deze toegepast worden in de lessen.
In de meest ideale wereld zorgt het geschiedenisonderwijs voor een leerproces waaruit een zelfdenkend mens ontstaat, iemand die opzoek gaat naar de waarheid achter gebeurtenissen en iemand die leert dat er niet zoiets bestaat als één waarheid. Of dit echt altijd bereikt wordt is natuurlijk de vraag, maar ik vind het een mooie doelstelling.
Maak jouw eigen website met JouwWeb