Brede Professionele Basis (BPB)
De student beredeneert waarom zij leraar geschiedenis wil worden en geeft aan welke eerste stappen zij gaat zetten om hier succesvol in te zijn.
Inhoud
Waarom wik ik docent worden? Waarom geschiedenis docent? Succesvolle docent Presentatie
Waarom ik docent worden?
Ik wil graag docent worden, omdat het een afwisselend beroep is. Elke dag en zelfs elk uur is immers niet hetzelfde en dat kan ik enorm waarderen. Je professioneel handelen kan ervoor zorgen dat leerlingen een goede toekomst hebben en dat vind ik het belangrijkste aspect dat mij aantrekt binnen het onderwijs: leerlingen plezier zien krijgen in iets waar ze aanvankelijk niks mee konden. Dat is waar ik voldoening uithaal. Ik heb een aantal jaren intensief bijles gegeven aan leerlingen van verschillende niveaus. Vanuit deze ervaringen ben ik na gaan denken over een baan in het onderwijs.
Naast dit alles is er natuurlijk de zekere mate van vrijheid die het docentschap je biedt. En dan doel ik niet op de vakanties en de relatief weinige uren die docenten op papier maken. Ik ben mij bewust van de vele contacturen, de vergaderingen en oudergesprekken die erbij komen kijken. Om niet te spreken over het nakijkwerk en de lesvoorbereidingen die in de uren daaromheen uitgevoerd moeten worden. Toch houdt mij dit niet tegen in mijn keuze. Ik doel namelijk op de vrijheid die je hebt in de lessen. Lesgeven is oneindig en er zit geen grens aan wat je kunt doen. Hiermee wil ik zeggen dat je altijd een eigen draai kan geven aan hoe je iets brengt en op welke manier je er voor je leerlingen bent. En die mate van vrijheid tellen zwaarder mee voor mij dan de tijd die verloren gaat aan alle administratieve rompslomp.
Uitdaging is een ander aspect dat mij leuk lijkt binnen het docentschap. Je moet uitdaging bieden voor leerlingen, maar er is ook genoeg uitdaging voor de docent zelf. Dit houdt je scherp en maakt het beroep extra interessant. Wanneer de lesinhoud niet prikkelend genoeg is voor een leerling zal deze gedemotiveerd raken, maar andersom geldt hetzelfde: wanneer een leerling de stof te uitdagend vindt zal hij of zij ook gedemotiveerd raken. Het is dus ook een uitdaging voor de docent om de lessen zo in te richten dat de leerling het begrijpt, maar er wel nieuwe dingen geleerd worden.
Waarom geschiedenis docent?
Ze zeggen niet voor niets “de sleutel tot het heden is het verleden.”. Vandaag de dag is overal een stuk geschiedenis te vinden en we hebben het vaak niet eens door. Dat is wat ik er zo interessant aan vindt. Het verleden heeft een enorme basis gelegd voor hoe het nu gaat op de wereld en het is belangrijk om dat te koesteren. Geschiedenis heeft mij altijd al geïnteresseerd en de waarom vraag blijft voor mij een witte pagina. Soms vind je dingen gewoon leuk, omdat je het leuk vindt. Om eerlijk te zijn was geschiedenis een tweede keuze voor mij. Mijn eerste keuze was Engels maar dat werkte helaas niet helemaal. Hier heb ik van geleerd en nu kan ik die ervaring meenemen in aankomende jaren.
Om terug te komen op het geschiedenis aspect. Het voornaamste aan geschiedenis vind ik het interpreteren. Wat er vroeger gebeurt is kunnen we nooit 100% zeker weten. De grote lijnen uiteraard wel, maar de details zijn de punten waardoor ik het interessant vind. Het is een vak waar veel over gespeculeerd kan worden en waar veel mensen een andere mening over hebben en dat maakt het leuk om les te geven, want juist die discussies zijn het meest waardevol. Het zet mensen aan tot nadenken.
Succesvolle docent
Het leggen van een brede professionele basis (vakinhoudelijke bekwaam, vakdidactisch bekwaam en pedagogisch bekwaam) is uiteraard erg belangrijk voor een docent in spé. De eerste stap voor mij luidt: “jijzelf in je eigen ontwikkeling als leerkracht.” En daar gaan mijn volgende ontwikkelingspunten over…
De eerste stappen die ik wil gaan ondernemen om succesvoller te worden als docent is die van karakterontwikkeling. Wie ben ik als persoon en wil ik ook zo zijn voor de klas. Je moet dichtbij jezelf blijven, maar het is ook belangrijk om een zekere mate van discipline erin te houden. Hierbij ga ik de roos van Leary toepassen en onderzoeken wat het beste bij mij past. Je moet dus een gedragsverandering doormaken die bij je persoonlijkheid past. Als tweede stap wil ik op communicatief gebied gaan werken aan hoe ik een boodschap zo aantrekkelijk mogelijk breng. Zeker wanneer je een vak als geschiedenis geeft is het belangrijk dat een verhaal op levendige toon verteld wordt. Paralinguïstiek (stembuigingen, toonhoogte, volume, pauzeren, klemtoon en het spreektempo) hierbij wil ik mij in eerste instantie focussen op het spreektempo, omdat ik snel geneigd ben in een vlot tempo alles te vertellen en dat werkt niet voor iedereen even goed.
De eerste stap wil ik ontwikkelen door goed naar mezelf te gaan kijken en welke optie binnen de roos van Leary mij het meest aanspreekt. Wat vond ik zelf fijn bij mijn eigen docenten en welke ligt het dichtst bij mijn karakter. Uiteraard kan de input van mensen in mijn omgeving hier ook bij helpen, zij weten immers als geen ander hoe ik over kan komen en of dat prettig is de ja of de nee.
De tweede stap is iets dat ik voornamelijk moet ontwikkelen door veel te spreken, en dan het liefst tijdens een presentatie of voor een groep. Het vragen van feedback is dan ook erg belangrijk.
Maak jouw eigen website met JouwWeb